1 av 2
2 av 2

Ny teknik räddar ovärderliga skrifter

Nu blir det möjligt att snabbt kontrollera hur pappret egentligen mår i gamla dokument i europeiska arkiv utan att förstöra dokumenten genom att klippa loss prover. På Riksarkivet i Täby har man testat den nya pappersanalysmaskinen.

– Vi har utvecklat ett ickeförstörande redskap som gör en analys på bara en sekund, vilket tar veckor i laboratorietester, säger de tyske kemiforskaren Dirk Lichtblau som tagit fram den nya tekniken.
Tar bara en sekund
Med den nya apparaten tar det bara någon sekund att analysera hållbarheten hos papper, något som tog veckor förr i kemilabbet. Dessutom tvingas man inte klippa ut prover ur pappret. På olika arkiv runt om i Europa finns mängder av gamla dokument och böcker, vars livständighet man inte har koll på. Nu kan man lätt lägga t.ex. en boksida ovanpå spektrometern, som inte är större än en kopiator. Den belyser och analyserar samtidigt det infraröda ljus som reflekteras från pappret. I en ansluten dator kan man sen avläsa olika värden som har med beständigheten att göra, cellulosamolekylernas längd, ph-värde mm.

En bevaranderevolution
Det här kan innebära en mindre revolution för arbetet i historiska arkiv, menar Jiri Kolar, vid bevarandeavdelningen på Riksarkivet:
– Det kan underlätta våra val hur vi ska bevara den information som finns på pappren för all framtid, det här är ett ovärderligt instrument, säger Jiri Kolar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista