Vårdsajtbeteende tipsar om epidemier

Vårt sätt att söka information om sjukdomar på nätet skulle kunna användas för att tidigt upptäcka och kartlägga utbrott av influensa och andra epidemier. Det tror forskare på Smittskyddsinstitutet i Solna, där man nu testkör ett program som analyserar oroande sökmönster på sjukvårdssajter.

– Jag ser gärna det här som en pusselbit i ett influensapussel för att vi vet ju inte varje år hur många som är drabbade av influensa, säger datavetaren Annette Hulth som är forskaren bakom försöket.

– Man brukar prata om mellan 5 och 20 procent, men vi vet helt enkelt inte hur det ligger till.

Söker svar på nätet i stället för hos doktorn
Anledningen till att man inte vet säkert är att många sjuka aldrig tar kontakt med en läkare. I takt med att vi blir vanare vid Internet, så väljer allt fler att själva hitta svaren på sina symptom på olika medicinska sajter.

Varje gång någon gör en sökning på en sådan här sajt - på till exempel feber, snuva, klåda eller något annat symptom - så registreras det. En massa värdefulla data, som kan analyseras och förhoppningsvis avslöja om influensa eller andra epidemier är på väg att sprida sig. Till och med större pandemier som fågelinfluensautbrott skulle kunna kartläggas med sådan här teknik, tror forskarna.

Visar sig stämma väl överens
Annette Hulth och hennes kollegor har under de senaste två säsongerna undersökt oroande sökmönster på internetsajten vårdguiden.se, just med avseende på influensa, och märkt att sökmönstret stämde väl överens med den verkliga influensaspridningen. Nästa steg blir nu att titta på andra infektionssjukdomar, säger Anette Hulth.

– Jag har tänkt nu att när vi blir klara med influensaarbetet framåt hösten så ska vi titta på någon annan sjukdom. Jag är inte helt på det klara med vilken det ska bli än, men jag tycker till exempel att vinterkräksjukan vore utmanande, säger Anette Hulth på Smittskyddsinstitutet.

Kristoffer Gunnartz
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista