Nu kan arkeologerna få veta mer om Birka utan att gräva.

Ny teknik kan visa Birkas stadsplan

På Birka testas för närvarande ett nytt arkeologiskt hjälpmedel som har potential att snabbt avslöja många av vikingastadens hemligheter. Det rör sig om en ny typ av markradar, och jämfört med tidigare tekniker ser den nya apparaten klart fler detaljer och den läser av ett område upp till 16 gånger snabbare.

– I det här fallet tittar vi inte längre ner än 2 meter, och det är slut på information efter 1,5 meter. Men man kan ju se djupare än så, säger Berndt Johansson, vice vd vid Malå Geoscience som utvecklat markradarn.

Den ser ut som en stor gräsklippare när den kör upp och ner för gräsmattorna vid vikingastaden Birka. Men istället för gräsklipparblad är traktorn utrustad med en specialutvecklad markradar som blickar ner som ett öga i jorden. Radarvågorna fungerar ungefär som ett ekolod som fångar upp konturerna av Birkas husrester, vägar och stadsvallar, en och en halv meter under marken. Fördelen med den här tekniken är att man mycket snabbt kan sondera av ett stort område, på bara några timmar har gräsklipparradarn scannat av hundratals kvadratmeter av vikingastaden, något som skulle ta åratal att gräva ut med konventionella arkeologiska metoder. Nu testas alltså tekniken i skarpt läge för första gången, men Lars Inge Larsson, arkeolog vid Riksantikvarieämbetet är mycket hoppfull inför den nya markradarns framtidsutsikter.

– Med sådana här metoder kan vi få våra första bilder av hur gatunätet faktiskt breder ut sig, över vilka hustyper som är byggda på tomterna och sådana saker, över väldigt stora ytor. Det är inte ett nedslag som görs utan här kan vi få överblickar över stora delar av staden, säger Lars Inge Larsson, vid Riksantikvarieämbetet.  

Tobias Svanelid

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista