Stenåldersmän i Tyskland stred om kvinnor

Brittiska forskare hävdar att de gjort det kanske tydligaste arkeologiska fyndet hittills som pekar på att förhistoriska människor inte bara krigade över land, egendom och mat - utan även om kvinnor.

Den slutsatsen drar forskare från Durham University, som studerat tänderna från 34 skelett i en 7000 år gammal massgrav i det som idag är sydvästra Tyskland.

Med hjälp av kemiska analyser kunde de konstatera att skeletten kom från två stammar, en lokal stam och en som verkar ha kommit utifrån. Från den lokala, angripna stammen hittade man bara skelett från män och barn, vilket får forskarna att tro att kvinnorna skonades och istället rövades bort av den anfallande stammen.

Analyser av skeletten visar också att de flesta dött av ett slag mot vänstra sidan av skallen, vilket tyder på att de kan ha varit fångatagna, bundna och sen systematiskt avrättade.

Studien publiceras i tidskriften Antiquity.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista