Mobiltelefoner avslöjar hur vi rör på oss

Amerikanska forskare har tagit mobiltelefoner till hjälp för att kartlägga hur grupper av människor rör sig i till exempel en storstad.

Många forskare är intresserade av hur vi människor rör på oss. Det här har nämligen betydelse för allt från stadsplanering till trafikprognoser och förståelsen för hur bakterier och virus sprider sig.

Men att hänga på speciella radiosändare på en massa människor - så som man gjort på andra djur - är lite besvärligt, så istället tog de amerikanska forskarna vid Northeastern University i Boston hjälp av mobiltelefoner.

100 000 undersöktes
Under en sexmånadersperiod kartlade man rörelsemönstret hos 100 000 anonyma mobiltelefonanvändare, något som var möjligt eftersom varje gång försökspersonerna ringde någon, sms:ade eller tog emot ett samtal så registrerades och lokaliserades den här aktiviteten automatiskt av olika lokala telefonmaster. Data som sakta men säkert målade upp en tydlig bild av hur stora grupper av människor förflyttade sig.

Slutsatsen blev bland annat att vi människor inte riktigt rör oss som andra undersökta djur. Våra rörelsemönster är mer regelbundna och förutsägbara. Kanske inte så konstigt, eftersom många av oss inte är så fria att röra på oss som vi vill, utan är tvungna att till exempel dyka upp på jobbet varje dag.

(Nature, 5 juni 2008)

Lars Broström
lars.broström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista