Bolognaprocessen för dyr och med magra resultat

Nu kommer reaktionerna på Vetenskapsradions avslöjande om den svenska Bolognaprocessen, reformen som skulle Europa-anpassa högskolan för ett år sen, men som hittills bara gett magra resultat och kostat 36 gånger mer än de tilldelade medlen.

Sveriges universitetslärarförbunds ordförande Christoph Bargholtz, kräver att det kommer kraftiga förstärkningar till högskolan i höst:
– Antingen tillför man mer pengar eller så får man minska antalet studenter, säger Christoph Bargholtz.

20-30 procentig ökning behövs anser SULF
Christoph Bargholtz anser att det behövs åtminstone en tjugoprocentig förstärkning av resurserna till grundläggande högskoleutbildning, alltså ytterligare 4 miljarder. Men egentligen borde anslagen höjas med 6 miljarder om man ska kunna få ned de extrema övertidstalen som högskolelärare har, där snittarbetsveckan ligger på 54 timmar i veckan. På så sätt skulle lärarna få mer tid att höja kvalitén i undervisningen och jobba med att fler studenter läser i utbytesprogram som Bolognaprocessen syftar till.

Högskoleministern: mer pengar behövs
Högskoleminister Lars Leijonborg håller med om att högskolepedagogiken och studentrörligheten måste öka framöver och hoppas nå framgång i budgetförhandlingarna inför hösten.
– Min förhoppning är att jag till hösten kan presentera en rejäl satsning både på forskningen och utbildningen, säger Lars Leijonborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista