Papua Nya Guineas regnskog försvinner

Högupplösta satellitbilder över regnskogarna på Papua Nya Guinea visar att skogarna försvinner fortare än man tidigare trott. Om inget görs för att minska takten kommer hälften av Papua Nya Guineas regnskogar att vara förlorade år 2021.

Papa Nya guinea går miste om en och en halv procent av sin totala skogsareal varje år och orsaken är avverkningar och skogsbränder, konstaterar forskare från Australien och Papua Nya Guinea.

Studien har gjorts av forskare vid University of Papua Nya Guinea och Australian National University och satellitbilderna över landets regnskogar visar platser med en oerhörd biologisk mångfald. Forskarna konstaterar att om ingenting görs kommer Papua Nya Guineas regnskogar att vara förlorade år 2021.

I tidningen New York Times så säger Phil Shearman som lett studien att skogsskövling och vägbyggen leder till erosion. Samtidigt sönderfaller ekosystem som är hem för många av världens mest varierade och minst studerade arter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista