Kvällströtthet kan bero på lite dopamin

Att många äldre känner sig trötta och okoncentrerade på kvällen kan bero på låga nivåer av signalsubstansen dopamin i hjärnan enligt en ny studie från Karolinska institutet. Simon Cervenka vid instutitionen för klinisk neurovetenskap står bakom den nya upptäckten som kom till av en slump.

– Det här som vi såg är väl nästan att betrakta som ett överraskande bifynd som vi från början inte förutsett.

Skulle studera restless legs
Egentligen ville Simon Cervenka titta närmare på hur signalsubstansen dopamin fungerar hos patienter med en sjukdom som kallas för restless legs syndrome. Så därför tog han en så kallad PET-kamera till hjälp för att titta på hjärnaktiviteten hos sjuka patienter och jämföra den med friska försökspersoner i åldern 40 till 65 år.

Det var då han snubblade över en helt oväntad upptäckt. Bland de friska så verkade mängden dopamin variera beroende på om det var morgon eller kväll. Och ju äldre försökspersonerna var desto mindre dopamin tycktes frisättas i hjärnan just på kvällen.

Gäller många sjukdomar
– Dopaminsystemet har en central roll i flera av hjärnans funktioner. Som exempel kan man nämna vakenhet och även olika kognitiva funktioner som uppmärksamhet. Då kan man tänka sig att minskad frisättning hos äldre skulle kunna påverka de här funktionerna, enligt Simon Cervenka.

Minskad mängd dopamin skulle alltså kunna vara förklaringen till ökad trötthet och koncentrationssvårigheter hos äldre på kvällen. Om de här fynden stämmer så kan det också ha betydelse för behandlingen av sjukdomar som Parkinsons, schizofreni, ADHD och restless legs syndrome, tror Simon Cervenka.

– På mer tillämpad nivå så skulle det här kunna ha betydelse för hur man bör anpassa dosering av läkemedel hos äldre personer, läkemedel som påverkar dopaminsystemet. Kan det vara så att man behöver justera doser som ges på kvällen för att förhindra bivärkningar och öka funktionsnivån, undrar Simon Cervenka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista