Storspiggens baklängesutveckling

Storspiggar i USA har tagit ett jätteskutt bakåt i evolutionen genom att snabbt utveckla mer primitiva drag som reaktion mot miljörening.

Storspiggen känns igen på sina ryggtaggar och förekommer på norra halvklotet, även längs våra svenska kuster och i större insjöar. Men den lever också i den amerikanska staden Seattles största sjö Lake Washington och det var där amerikanska forskare började intressera sig för fisken.

Hälften av storspiggarna täckta av benplattor
På 60-talet var Lake Washingtons vatten kraftigt förorenat och sikten dålig. Därför beslöt lokala politiker att dra igång den dittills kostsammaste miljösatsningen i USA och städade upp hela sjön. Forskarna tror att det var just den här uppfräschningen som fick storspiggarna att plötsligt göra en helomvändning på sin evolutionära bana. Storspiggen, som då inte längre simmade i mörker skyddad från sina fiender, började snabbt beväpna sig genom att utveckla hårda benplattor. På 60-talet var bara 6 procent av storspiggarna helt täckta av benplattor. Idag, bara fyrtio år senare, är hälften av storspiggarna i Lake Washington täckta av benplattor och ytterligare en tredjedel delvis täckta. Det går helt emot den förväntade utvecklingen där storspiggar i sötvatten hela tiden blivit mindre och mindre bepansrade.

Bepansring favoriserades i naturliga urvalet
Forskarna tror förklaringen till storspiggens framgångsrika förändring i Lake Washington ligger i deras stora genetiska variation - att de bar på kopior av gener från saltvattenfiskar, som tenderar att ha fler benplattor. När miljön förändrades favoriserade det naturliga urvalet fiskar med bepansring. Forskarna, som är från Fred Hutchinson Cancer Research Center, hoppas nu att storspiggen ska kunna hjälpa dem förstå mer om annan komplex genetik inblandad i sjukdomar som cancer.

Gabriella Björk
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista