Proteinupptäckt kan ge nyttigare ris

Forskare från Sverige och Danmark har funnit ett protein som styr växters upptag av arsenik. Det här kan göra att det går att få fram ris som inte tar upp arsenik fastän det vattnas med förorenat vatten.

– Vår upptäckt är viktig eftersom vi nu vet genom vilka proteiner som arsenik tas upp i växterna och i framför allt ris, säger Markus Tamas, docent i mikrobiologi vid Göteborgs universitet som varit med och gjort upptäckten.

Förorenade brunnar förgiftar riset
Arsenik är en giftig halvmetall, som är naturligt förekommande i berggrunden och har blivit uppmärksammad som miljöproblem efter att olika hjälporganisationer låtit borra brunnar i Bangladesh. Brunnar som senare visat sig ha vatten med arsenikhalter långt över västvärldens gränsvärden.

Den främsta orsaken till arsenikförgiftning är förorenat dricksvatten, men människor får också i sig arsenik via maten, framför allt då i ris som bevattnats med vatten från förorenade brunnar.

Nya rissorter tar upp mindre gift
I dag görs det försök med klassisk växtförädling för att få fram rissorter som tar upp mindre av arseniken i vattnet, men tack vare upptäckten av det här särskilda transportproteinet för arsenik kan det gå mycket snabbare att få fram sånt ris.

– Man kan med genteknik inaktivera proteinerna som är ansvariga för upptaget av arsenik eller påverka proteinerna så att växterna utsöndrar arseniken som tagits upp, säger Markus Tamas. 

När kan vi äta sånt här ris tack vare er upptäckt?

– Det kommer nog att ta några år. Även om vi är glada att ha identifierat proteinerna är det långt till målet, säger Markus Tamas.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista