Reumatism kan ge psykiska problem

Människor med reumatiska sjukdomar löper högre risk än andra att drabbas av psykiska problem som depression och psykos. Det framgår i en studie som letts av svenska forskare vid Karolinska institutet.

Kristina Sundquist är huvudförfattare till studien och hon har två teorier om varför reumatiker oftare drabbas av psykiska problem.

– Jag tror för det första att det är immunologiska mekanismer som på samma sätt som de angriper leder och inre organ också angriper hjärnan. En annan förklaring kan vara psykologiska reaktioner på grund av att man har ständig värk och en tung medicinering.

En miljon reumatiker i Sverige
Det finns många olika typer av reumatiska sjukdomar, de svårare beror på att kroppens eget immunförsvar ger sig på leder och inre organ. Räknar man alla 80-talet varianterna så finns enligt Reumatikerförbundet runt en miljon reumatiker i Sverige.

Den här studien, som publicerades i Archives of General Psychiatry, bygger på information från alla inläggningar för psykiska problem i Sverige mellan 1973 och 2004.

Olika typer av reumatiker drabbas olika 
Den visar att reumatiker oftare drabbas av psykiska problem, men också att risken skiljer mellan de många olika reumatiska sjukdomarna. Ledgångsreumatiker löpte till exempel inte lika stor risk som personer med SLE, alltså reumatism som även går på de inre organen.

Forskarna konstaterade också en förhöjd risk för kvinnor att drabbas av psykiska problem.

Viktigt våga söka vård i tid
Kristina Sundquist hoppas kunskapen ska leda till att vården tar hänsyn inte bara till värkande leder utan till hela människan, och att reumatiker vågar söka hjälp.

– Budskapet till patienterna är att inte vara rädda för att söka hjälp om man inte mår psykiskt bra, till exempel hos en kurator, så att man inte behöver bli så sjuk att man blir inlagd, säger Kristina Sundquist.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista