Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skiftarbetares sömn relativt bra i Sverige

Nattskiftarbetare drabbas ofta av sömnstörningar och i USA får många som jobbar natt vad man kan kalla vakenhetspiller. I Sverige är sådana läkemedel ännu bara godkända för patienter med narkolepsi. Och så bör det förbli, menar forskare på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet, med stöd av en ny studie som de gjort.  

Studien visar att svenska nattarbetares sömnrubbningar mycket sällan är riktigt allvarliga, berättar sömnforskaren Göran Kecklund vid institutet, och därför skulle det vara mindre motiverat att medicinera skiftarbetare här, menar han. 

– Vi har känt en tveksamhet till att det här verkligen är en sömnstörning som ska behandlas med den här typen av medcinska preparat, säger Göran Kecklund.

Bara fem procent drabbade
Det är idag ungefär var tionde arbetsför svensk som beräknas jobba nattskift i nån form. Men enligt den enkätundersökning med över 500 svenska skiftarbetare som stressforskarna vid Stockhoms Universitet nu presenterar så tycks inte mer än fem procent av dem lida av så kallat ”Shift work sleep disorder”. Det är en sorts sömnrubbning som visat sig betydligt vanligare i USA där arbetsvilkoren för nattarbetare ofta är sämre.

För fem år sen sa det amerikanska läkemedelsverket FDA ja till att behandla miljontals trötta lastbilschafförer, sjuksköterskor och andra nattarbetare med Modiodal, ett läkemedel som kritiker menar kan lura hjärnan och kroppen att hålla igång, när vi kanske egentligen inte orkar det, och därmed leda till både arbetsplatsolyckor och långsiktiga hälsoproblem.

Anpassa livsstil och vanor
I Sverige är Modiodal hittills bara godkänt för patienter som lider av narkolepsi, plötsliga insomningsattacker. Och så bör det förbli menar Göran Kecklund, som med stöd av sin studie tycker att svenska nattarbetare istället för medicinering bör ges bättre kunskaper om hur de kan anpassa sin livstil och sina vanor för att slippa gå trötta på jobbet:

– Till exempel genom att uppmärksamma dem på fördelarna med att ta en tupplur innan man går på sitt skift. Då behöver man inte ha de här stora problemen, säger Göran Kecklund, sömnforskare vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms Universitet.

Kristoffer Gunnartz

vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".