Hjärnan kan hålla sig frisk långt in på äldre dar.

Överraskande frisk hjärna hos 115-åring

Bara för att man är gammal så betyder inte det automatiskt att hjärnan drabbas av Alzheimers eller andra demenssjukdomar. Det kunde holländska forskare konstatera när de undersökte en 115 årig kvinnas hjärna.

Alzheimer beskrivs som hjärnans värsta fiende och drabbar framförallt äldre personer. Den som drabbas förlorar bland annat minnet och intellektet till följd av att hjärncellerna dör i rasande fart, men nu har forskarna i Nederländerna kunnat se att man måste inte få Alzheimer, för att man blir äldre. Det har de kommit fram till genom att undersöka en 115-årig kvinna.

Donerade sin kropp
Kvinnan var 82 år när hon bestämde sig för att donera sin kropp till vetenskapen. När hon blev 111 år trodde hon att hennes kropp blivit för gammal, men så var inte fallet.

Neurologiska och psykologiska undersökningar visade att kvinnan varken hade några problem med minnet eller uppmärksamheten. När kvinnan dog 115 år gammal var hon världens äldsta kvinna och förbryllade forskarteamet genom att ha lika många hjärnceller som en frisk person mellan 60 och 80 år och inga spår av Alzheimer.

Resultatet ifrågasätter tidigare forskning som pekar på att Alzheimer eller liknande demenssjukdomar alltid bryter ut om man lever länge nog och öppnar för ny forskning kring äldre patienters hjärnfunktion.

Studien publicerades i Neurobiology of Aging.

Özgür Karlidag
ozgur.karlidag@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".