Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Global uppvärmning har tagit en paus

Publicerat måndag 16 juni 2008 kl 09.13
De senaste tio åren har den globala medeltemperaturen inte ökat, trots utsläppen av växthusgaser.

Om trenden för årets första månader håller i sig blir 2008 det kyligaste året globalt sett sedan 1996 och det är inte enbart i år som den globala uppvärmningen tycks ha tagit en paus. Under de senaste tio åren har den globala medeltemperaturen inte ökat.

– Det kanske ser ut som om det varit en avkylning, men det är inte statistiskt signifikant eftersom perioden är för kort.

Den globala medeltemperaturen ser just nu ut att sjunka säger David Parker, forskare vid brittiska vädertjänsten och en av huvudförfattarna i FN:s klimatpanels senaste rapport.

Om trenden från årets första månader håller i sig kommer den globala medeltemperaturen 2008 att hamna ungefär 0,2 grader lägre än 2007 och bli det kallaste året sedan 1996.

Naturliga variationer kyler tillfälligt
Naturliga variationer som solen har just nu har en avkylande effekt, och därmed neutraliseras växthuseffekten, säger David Parker.

Men det är inte bara i år som den globala uppvärmningen kommit av sig. Under de senaste tio åren har det inte varit någon temperaturökning och sedan 2005 sker en avkylning, men även tio år är en för kort period för att kunna avskriva växthuseffektens påverkan på klimatet, för på lång sikt väntas växthusgaserna driva upp temperaturen, säger David Parker.

– Om man tittar på statistiken bokstavligt så skulle man inte se någon global uppvärmning under de senaste tio åren, men det skulle inte ha varit statistiskt signifikant. Med andra ord så kan man inte använda det för att motsåga teorier om andra underliggande orsaker för uppvärmningen. För på sikt så antas den globala uppvärmningen fortsätta.

Sven Börjesson
sven.borjesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".