Homosexuella mäns och kvinnors hjärnor liknar det motsatta könets, enligt ny studie.

Skillnader i hjärnan hos homosexuella

Homosexuella personers hjärnor påminner på flera sätt om hjärnan hos heterosexuella av det motsatta könet. Det har svenska forskare kunnat se med hjälp av magnetkamera. Tidigare har forskarna kunnat se att till exempel homosexuella mäns hjärnor påminner om heterosexuella kvinnors när det gäller hur man uppfattar doftämnen och ljud.

– Det här är ett sätt att förstå människan och försöka se på människan mer som en individ tycker jag. Och det är också viktigt att studierna om homosexualitet är en del i att öka förståelsen och acceptansen för att vi är som vi är, säger Ivanka Savic, forskningsledare vid institutionen för neurovetenskap vid Karolinska institutet.

Högra hjärnhalvan
Skillnaderna är tydliga, tycker hon. Den högra hjärnhalvan som bland annat står för tolkning och kreativitet är lite större hos heterosexuella män. Hos homosexuella män och heterosexulla kvinnor är däremot både höger och vänster hjärnhalva, som rymmer bland annat logik och analysförmåga, lika stora.

Det har forskarna på Karolinska Institutet kommit fram till med hjälp av magnetkamera där man har mätt hjärnaktiviteten på ett 90 tal personer, både homosexuella och heterosexuella.

Man har också kunnat se att funktionen hos en del av hjärnan som heter amygdala ser ganska lik ut hos homosexuella män och heterosexuella kvinnor, men ser annorlunda ut hos heterosexuella män. Amygdala reglerar emotionella signaler som fruktan och njutning.

Även hos lesbiska kvinnor
Studien visade också på likheter mellan lesbiska kvinnors hjärnor och heterosexuella mäns.

Resultatet av den här studien bekräftar tidigare studier där man har sett liknande resultat, men vad olikheterna beror på vet man inte, säger Ivanka Savic som är forskningsledare.

– Det här är del i nånting större som handlar om att titta eventuella skillnader i hjärnan hos kvinnor och män och framför allt vad dessa skillander betyder. Man undrar till exempel varför depression och ångest är vanligare hos kvinnor, och varför ADHD är vanligare hos pojkar. Då försöker man förstå om de här olikheterna kan säga oss nånting om underliggande mekanismer.

Studien publiceras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift, Proceedings of the National Academy of Sciences. (Article #08-01566: “PET and MRI show differences in cerebral asymmetry and functional connectivity between homo- and heterosexual subjects,” by Ivanka Savic and Per Lindström)

Özgür Karlidag
ozgur.karlidag@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".