Mindre pengar till universiteten

Trots att regeringen säger sig satsa mer pengar på forskning och utveckling sjunker anslagen till Sveriges universitet och högskolor. Detta enligt en ny sammanställning av Högskoleverket som presenteras på onsdagen. 

Från 2004 till 2007 har de direkta forskningsanslagen minskat i reella siffror samtidigt som de statliga medlen urholkats av ökade kostnader.  

– Det som är överraskande är att satsningarna direkt till högskolorna och universiteten inte lett till reella ökningar eftersom ökningarna ätits upp av kostnadsutveckligen. Det betyder att den årliga pris- och löneutvecklingen som regeringen gör av de statliga anslagen är betydligt lägre än kostnadsutvecklingen, säger Marie Kahlroth, utredare på Högskoleverket.

Siffror förvillar
Marie Kahlroth har gjort är en statistisk analys av Universitetens och Högskolornas intäkter, och i sammanställningen trängs siffror i tabeller och faktaspäckad text.

Tittar man bara på siffrorna med de direkta anslagen från staten, de pengar som lärosätena själva får ta hand om, ser det ut som om anslagen har ökat med mer än 400 miljoner från 2004 till 2007, men omräknat i 2007 års värde har anslagen i stället minskat med 28 miljoner.

Ingen ökning
– Det får ju de konsekvernserna att alla de uppdrag som lärosätena har ska finansieras med samma pengar som de hade 2004. Det är ingen ökning för dem, säger Marie Kahlroth.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".