Strålning från rymden skapar moln

Kosmisk strålning påverkar klimatet

Strålning från rymden är en viktig faktor för klimatet. Den kontroversiella teorin står bland andra forskare på danska rymdforskningsinstitutet i Köpenhamn för.

För ett par år sedan hävdade forskaren Henrik Svensmark, att han i experiment lyckats visa att kosmisk strålning kan påverka bildande av små partiklar i atmosfären, vilket i sin tur har betydelse för klimatet.

Gjort försöken igen
Nu har han upprepat försöket, med samma resultat.

– Vi har gjort om det försök vi gjorde för ett par sedan, och det blev samma resultat. Därmed är vi övertygade om att kosmisk strålning kan bilda små partiklar i atmosfären, säger Henrik Svensmark, forskare vid danska rymdforskningsinstitutet.

Kosmisk strålning ger fler moln
Vattenånga behöver något att fästa vid för att bilda droppar, och det är här partiklarna kommer in i bilden. Vi får då enligt Svensmark följande samband: Mer kosmisk strålning ger fler partiklar, som i sin tur ger fler vattendroppar som kan bilda moln, och mer låga moln kyler, eftersom moln reflekterar solens strålar.

Försöken återspeglar verkligheten
– Att vi kunnat upprepa försöket visar att våra försök speglar det som händer i atmosfären och därmed stärks teorin om att kosmisk strålning kan påverka klimatet, menar Henrik Svensmark.

– Därför menar vi att dessa resultat återspeglar vad som sker i den verkliga atmosfären.

De nya resultaten är ännu inte publicerade i någon vetenskaplig artikel, men enligt Svensmark ska en sådan vara på gång.

Sven Börjesson
sven.borjesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".