Lagändring krävs för att få internationella studenter

Sverige riskerar missa toppstudenter

Svenska universitet kan tvingas bort från EU:s prestigefyllda internationella utbytesprogram om ett nytt förslag från EU-kommissionen går igenom.

Svenska lagar tillåter inte universitet att skriva på gemensamma examenspapper med andra länder och det kan komma att krävas framöver för att få delta i prestigeprogrammet Erasmus Mundus som lockar toppstudenter från u-länder.

Gemensamma examina ska prioriteras
– Det är något som man skulle behöva se över väldigt snabbt.  När det gäller ett av Europeiska unionens stora program Erasmus Mundus har man nu, i den nya omgången, sagt att man ska prioritera lärosäten som kan ge ”joint degrees”, och det kan vara negativt för svenska lärosäten, säger Gunnar Enequist, utredare på Högskoleverket.

11 svenska universitet och högskolor är just nu med i utbytesprogrammet Erasmus Mundus. A-studenter och lärare från länder utanför EU, främst från u-länder, får stipendier och pluggar i tre EU-länder som gått ihop om ett gemensamt masterprogram.

Kan inte ta ansvar för andras beslut
Meningen är sen att studenterna ska få ett enda examensbevis från de olika universiteten, men det tillåter inte svenska högskoleförordningen. Svenska högskolor är nämligen myndigheter, deras beslut ska gå att överklaga och de tillåts idag inte ta ansvar för andras beslut.

20 EU-länder erbjuder gemensamma examina, men alltså inte Sverige och inför nya omgången av Erasmus Mundus-programmet nästa år finns hotet att Sverige hamnar utanför om inte lagen ändras.

Grundlagen kan behöva ändras
En enmansutredning är tillsatt och ska vara klar i augusti. Det kan behövas en grundlagsändring och då kan inte gemensamma högskoleexamina godkännas förrän efter riksdagsvalet 2010. Men högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg hoppas kunna få igenom den nya lagen redan höst.

– Det här ska vi skynda på med. Det kommer i internationaliseringspropositionen i höst, för det kan krävas ett riksdagsbeslut, säger Lars Leijonborg.

Johan Bergendorff
johan.bergendorff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".