Det går lika bra med kor

Klonade kor ger mänsklig mjölk

Forskare i Kina har klonat och genförändrat kor för att deras mjölk mer ska likna mänsklig modersmjölk. Forskarnas förhoppning är att produkten ska kunna säljas om tre år som bröstmjölksersättning.

Den bröstmjöksliknande komjölken produceras redan nu av 34 klonade kor på en gård utanför Peking. Gården är en del av ett statligt genetiskt laboratorium vid Kinas lantbruksuniversitet.

Korna har fått mänskliga gener
Det mänskliga tillskottet i de klonade kornas mjölk är tre bröstmjölksproteiner. På genteknisk väg har korna fått mänskliga gener för de tre proteinerna och enligt forskarna är halterna i mjölken minst lika höga som i vanlig bröstmjölk.

Just nu arbetar forskarna med att jämföra mjölkproteinerna i de klonade kornas mjölk med proteinerna i vanlig bröstmjölk. Än så länge har de inte hittat några skillnader.

Bra för nyfödda
Det de kinesiska forskarna tror är att den nyframtagna mjölken ska vara nyttigare för människor, så förutom att leda till bättre modersmjölksersättning ska mjölken också vara hälsosam för vuxna.

Det här skriver Forskning och Framsteg i sitt senaste nummer.

Lars Broström
lars.brostom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".