Bikupor i hamnar ska rädda biodlingar

Australiska bin hotas av Varroa-kvalstret, men myndigheterna vill rädda binäringen genom att placera ut bikupor i hamnarna.

I Australien varnas det för att landets stora näring kring bin och honung nu kan vara hotad i och med att en parasit, som slagit ut bibestånd i många andra länder, kommer allt närmare.

Finns i många länder
Varroa-kvalstret som också brer ut sig alltmer här i Sverige, finns än så länge inte i Australien men har nu däremot hittats hos bin i grannländerna Nya Zeeland och Papua Nya Guinea.


Idag tjänar Australien mycket pengar på export inte bara av honung utan också av stora mängder bin, särskilt bidrottningar. Biexporten går framför allt till USA där det idag annars saknas bin till att pollinera träd i fruktodlingar.

Smittade bin ska bli kvar i hamnarna
För att rädda de australiska bina från parasiten föreslår en
parlamentarisk rapport att man bland annat ska ställa ut bikupor i hamnar som kan locka till sig utländska bin som kan komma med fartyg, istället för att de bär med sig det fruktade kvalstret fram till biodlarnas kupor längre in i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".