Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Borrkärnor från den tjocka polarisen fungerar som ett temperaturarkiv för klimatforskare.
2 av 2

Klimatet kan svänga plötsligt

Nya noggranna analyser av isborrkärnor från Grönland visar nu att klimatet kan svänga mycket snabbare än man hittills trott, på bara något år. Temperaturen vid senaste istiden steg med tretton grader inom 50 år. Det här visar tydligt att vi måste ta dagens klimatförändring på större allvar, säger Per Holmlund professor i glaciologi vid Stockholms universitet.

För temperaturen kan återigen svänga dramatiskt även om höjningen just nu är långsam, säger Per Holmlund:
– Det är farligare än vi tidigare trott. Det faktum att vi inte ser större effekt än vi gör idag betyder inte så mycket utan det kan hända att man efter några årtionden kanske får ett dramatiskt omslag istället och det är det som är den obehagliga sidan av det hela, säger Per Holmlund, professor i glaciologi, alltså forskning kring is och snö.

”Som om någon tryckt på en knapp”
För första gången har isborrkärnor från kilometertjock inlandsis kunnat visa på kraftiga väder och klimatomslag på bara något års sikt. Det är som om någon tryckt på en knapp, säger den danske professorn Dorthe Dahl-Jensen som tillsammans med ett internationellt forskarlag, där också den svenska glaciologen Margareta Hansson ingår, analyserat precis vad som hände med temperaturen på Grönland i slutet av senaste istiden för 11 500 år sedan. Temperaturspåren syns som årsringar i isen när forskarna mäter halterna av stoft, och vissa varianter av syre och väte. På bara 50 år steg temperaturen på Grönland med 13 grader för att senare sjunka tillbaka till istid och därefter återigen stiga lika snabbt till en ny värmebölja.

Varnar för nyckfullt system
Det verkar vara ett varmare och fuktigare klimat i tropikerna som satt igång klimatkasten båda gångerna, så att vindar och vädersystem ändrades radikalt från ett år till ett annat. Många forskare har varnat för att klimatet är ett komplicerat och nyckfullt system som antagligen kan buffra en hel del mänsklig koldioxid innan någonting allvarligt händer. Och de nya studierna av isborrkärnor från senaste istiden visar tydligt att det gått fort förr, säger glaciologiprofessor Per Holmlund:
– Om vi nu förväntar oss att klimatet kommer att påverkas av mänskliga utsläpp av koldioxid som gör att temperaturen stiger till exempel i Sverige med 3-4 grader så kanske det är så att det händer ingenting, det händer ingenting och så plötsligt så händer något mycket dramatiskt. Omslagen kan komma kvickt, säger Per Holmlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".