Här en råtta som visar upp sina färdigheter i så kallad agility. Om den är gravid är okänt.

Stimulerande graviditet bra för barnen

Gravida råttor som får mycket stimulans föder smartare råttbarn. Det rapporterades av en ledande italiensk forskare vid ett seminarium på Karolinska Instituetet nyligen. Och kanske stämmer det här också på oss människor.

Forskarna, under ledning av Lamberto Maffei, lät en grupp gravida råttor bo i vanliga burar och en andra grupp i tivoliliknande burar med karuseller och mycket leksaker. När man sedan undersökte de framfödda råttbarnen så visade det sig att hjärnan mognat bättre hos dem vars mammor varit i lekburarna. Nerverna i näthinnan utvecklades snabbare och forskarna tror att det beror på att det bildas mer av så kallade insulinliknande tillväxtfaktorer hos de stimulerade råttmammorna, vilket sedan överförs via mjölken till ungarna.

Nu är det här är bara djurförsök. Men Hugo Lagercrantz , professor i pediatrik vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus ser möjliga kopplingar till människan.
– Jag får ju ofta frågan om det här med hur man ska bete sig under sin graviditet, betyder det någonting om man upplever obehagliga saker, stress på jobbet eller annat? Och det här visar då för första gången att man kanske ska ha en positiv graviditet, att det kanske är bra för avkomman, säger Hugo Lagercrantz.

Anna Rockberg Tjernberg

vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".