Leukemimedicin kan hjälpa vid stroke

Personer som drabbats av stroke i hjärnan behöver komma till sjukhus inom tre timmar och få propplösande dropp, vilket få patienter hinner. Men enligt en ny studie verkar en blodcancermedicin kunna förlänga tiden läkarna har på sig innan det är för sent för att sätta in behandling.

Den nya studien är publicerad i tidskriften Nature Medicine och visar att tiden som propplösande trombolysbehandling hjälper utan risk för komplikationer som blödningar och svullnader i hjärnan, kan utsträckas till åtminstone 5 timmar om man samtidigt ger en leukemimedicin som heter Imatinib.

De extra timmarna är mycket värdefulla eftersom det bara är var tjugonde strokesjuk som hinner in till sjukhus inom 3 timmar. De som hinner få propplösare i tid kan ofta bli helt friska och slippa förlamning. Hittills har den nya behandlingen bara testats på möss, men den ska prövas på strokepatienter i höst.

Samtidigt har Stockholms läns landsting inlett en kampanj för att folk ska upptäcka att någon fått stroke och komma snabbt till sjukhus eftersom det dör 2 miljoner hjärnceller i minuten vid propp i hjärnan. Det finns nämligen ett enkelt stroketest: Sträck ut båda armarna rakt fram och se att inte den ena sjuker av sig själv, le så att inte någon mungipa hänger och säg ”det är vackert väder idag” utan att sluddra. Den som plötsligt inte klarar det här ska snabbt till sjukhus.

Johan Bergendorff
johan.bergendorff@sr.se