Krokodilägg kan tala

Fransk forskning från universitetetet Jean Monet visar att krokodilembryon kommunicerar med sin mamma och med sina syskon inifrån ägget innan de kläcks.

Oump, oump, oump. Ungefär så låter det från nilkrokodilens ägg. Ljudet talar om för syskonen i de andra äggen att det är dags att kläckas och det är också en signal till krokodilmamman att det är dags att börja gräva.

För några veckor sedan rapporterade Vetenskapsradion att bläckfiskembryon kan se och lära av sina synintryck redan innan de kläcks ur sina ägg och till och med spana efter byte genom äggets genomskinliga skal. Men de är allså inte ensamma om ett sånt här beteende.

I försök grävde forskarna ner högtalare brevid krokodilbon. En grupp fick höra förkläckningsläten, andra fick bara höra oväsen och den tredje utsattes för tystnad. Det visade sig att de som fick höra förkläckningsljud i högre grad gav ifrån sig svar på lätena och att de kläcktes snabbare än de som inte fick höra ljudet.

Av de tio honor som fick lyssna på ljudet från underjordiska högtalare började åtta stycken att gräva när de hörde ropen från äggen.

Orsaken till att de okläckta krokodilerna kommunicerar med varandra och med sin mamma är enligt forskarna att det är viktigt för ungarna att kläckas samtidigt tillsammans med föräldern som kan skydda dem från rovdjur.

Det här beteendet har sannolikt en lång historia skriver forskarna i tidskriften Current Biology och det kan vara så att det är ett gemensamt beteende i den uråldriga kräldjursgruppen arkosaurier som innefattar både utdöda dinosaurier och nu levande krokodiler och fåglar.

Gustaf Klarin

gustaf.klarin@sr.se