Grodor med osynliga klor upptäckta

Flera afrikanska grodarter har osynliga klor. Klor som inte syns eller märks i vanliga fall men som kan fällas ut för försvar i riktigt kritiska situationer, då de trycks ut genom huden på grodans tår.

Det här är ett försvarsvapen som grodorna nog aktar sig för att använda i onödan, eftersom de själva får ganska rejäla sår av att fälla ut klorna genom huden - det tror i alla fall grodforskaren David Blackburn från Harvard som gjorde upptäckten under en fältstudie i Kamerun.
Han skulle ta upp en groda från marken när den sprattlade till med bakbenen, och rispade honom på handen så att det började blöda.

Det här fick Blackburn att studera fötterna på över 60 afrikanska grodarter och av dem visade sig 11 arter ha den här typen av klor, som egentligen är en vass, friliggande ände av benet i tån. Det här skriver de i tidskriften Biology Letters. Bland de över 5 000 grodor som är kända tror Blackburn och hans kollegor att det kan finnas ett par till med den här särskilda försvarsmekanismen.

Grodornas klor är en ny upptäckt för världens grodforskare, men det verkar vara känt för de boende i Kamerun som gärna äter grodorna, och som har lärt sig att vara försiktiga när de hanterar dem för att inte bli rispade.