Nya borrningar till mystiska Vostoksjön

Nu börjar planerna ta form på att ta sig ner till den märkliga sjön, Lake Vostok, som befinner sig fyra kilometer under istäcket i Antarktis. Därnere kan det finnas livsformer som inte haft kontakt med annat jordiskt liv på flera miljoner år. En av farhågorna är vad som händer när dessa livsformer möts.
För fem år sedan stoppade man borren som befann sig 100 meter från den underjordiska sjöns yta. Borrhålet var då 3623 meter djupt, under den ryska forskningsstationen Vostok som lånat sjön sitt namn. Borrstoppet berodde på att man var rädd att borren och hålet skulle kontaminera sjön och de bakterier och organismer som funnits gömda och isolerade där under miljoner år. Man undrade ocskå om det fanns risker för oss i mötet med sjöns vatten. Sjön var en vetenskaplig sensation när den upptäcktes några år tidigare. Den finns i östra Antarktis, har en yta stor som Vänern, och den har alltså funnits där i miljoner år. Forskarnas intresse för sjön har inte svalnat, men däremot måste man tänka i nya banor för att riskfritt ta sig ner till den. - Det behövs ny teknik. Inget ska släppas in i sjön från vår värld, och inget ska heller släppas ut från sjön, säger Mahlon Kennicutt, professor i oceanografi vid A&M University, Texas. Planeringen pågår nu för fullt, även om det inte är ett lätt uppdrag. Östra Antarktis är ett extremt ogästvänligt ställe att befinna sig på och logistiken är ytterst besvärlig och kostsam. Men om allt går enligt planerna tror Mahlon Kennicutt att man om tre till fem år kan ta sig ner i sjöns vatten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".