Benbrott kan opereras utan kniv

Ringfixation, en metod som började utvecklas i Sibirien på 1950-talet, innebär att metalltrådar borras in i benet som är brutet. De traditionella märgspikarna blir därmed överflödiga. Kärnsjukhuset i Skövde har nyligen börjat använda sig av metoden, med goda resultat.
Istället för märgspik i skelettet och gips runt benet, får benbrottspatienter vid Kärnsjukhuset i Skövde en behandling som kallas ringfixation. Patienten får metalltrådar inborrade i benet som hålls på plats av stålringar och stag på utsidan av benet. Ringfixationen får sedan sitta på plats tills dess att frakturen är läkt. Chefsöverläkare Bengt Karlsson är en av hittills mycket få ortopeder i Sverige som använder metoden, men han tror att den snart kommer att få stort genomslag. Mycket eftersom allt fler drabbas av benskörhetsfrakturer. - Metoden används redan mycket i USA och England, och jag tror den kommer spridas mycket i Sverige de närmaste tio åren, säger Bengt Karlsson. Ringfixation används för det ovanliga ingreppet benförlängning, men snart kommer en studie från Kärnsjukhuset i Skövde där man alltså testar metoden för att behandla underbensfrakturer. Hittills har knappt tjugo patienter fått testa behandlingsmetoden, med goda resultat. - Det var lite krångligt första veckan, men nu går jag omkring hemma och i trädgården, säger Gunnar Wahlström, patient vid Kärnsjukhuset i Skövde.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".