Vetandets värld 2003-04-14

En bra grej i smart förpackning

Det finns så gott som ingenting av det vi använder oss av, som inte kräver eller krävt en förpackning. En förpackning kan ha många olika funktioner, och förpackningar spelar en viktig ekonomisk och ekologisk roll i samhället. Och det är bland annat därför som det finns en speciell avdelning för forskning om förpackningar vid Lunds tekniska högskola. I dagens Vetandets Värld skall vi besöka den avdelningen.
En förpacknings främsta funktion är att skydda den vara som finns i förpackningen. Men en förpackning kan ha många andra funktioner vid sidan om det. Den kan ge information, den kan göra det lätt at komma åt innehållet i förpackning och den kan vara viktig för att marknadsföra det som finns i förpackningen. På avdelningen för förpackningslogistik vid Lunds tekniska högskola arbetar forskarna med att studera olika aspekter på förpackningen och dess funktioner. Man försöker förutse vad en förändring av en förpackning kan innebära i den långa kedjan från tillverkningen till konsumenten. Hur många fler lastbilar krävs för att distribuera en vara om man bara ändrar någon centimeter i förpackningens storlek är en fråga som man försöker bevara. En ny förpackning kan påverka konsumenternas beteende. I en studie har forskarna i Lund visat hur övergången från mjölkförpackningar av glas till förpackningar av kartong också ledde till att vi dricker betydligt mer juice än vad vi skulle ha gjort annars. Forskningen om förpackningar ägnas också de så kallade transportförpackningarna som har n stor och viktig ekonomisk roll för företagen. När en motor som skall monteras i en nytillverkad bil transporteras från motorfabriken till bilfabriken så är det viktigt at den inte skadas oh forskarna ägnar stor kraft åt att ta fram så bra men samtidigt billiga förpackningar för den här typen av transporter. I programmet medverkar: Gunilla Jönsson, Annika Olsson, Daniel Hellström och Märit Beckeman som samtliga är verksamma vid avdelningen för förpackningslogistik vid Lunds tekniska högskola. Redaktör är Håkan Svensson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".