Vetandets värld 2003-04-18

Kampen mot havstulpanerna

Havstulpaner på båtbottnar är ett globalt problem och över hela världen jobbar forskare med att finna ekologiskt hållbara lösningar.
Den som kommer på hur man håller kräftdjuret borta från båtskrov kan räkna med ekonomisk succé. Det experimenteras med nya ytskikt, silikonfärger och gifter. En stor forskningsfinansiär är den amerikanska marinens forskningsanstalt. För hangarfartyg är det viktigt att kunna hålla rätt hastighet och havstulpaner och annan marin påväxt som sinkar farten är en säkerhetsrisk.

Nu har en forskargrupp vid Göteborgs universitet fått 40 miljoner kronor av MISTRA (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) för att ta fram en biologisk målarfärg som skrämmer bort havstulpanerna redan på larvstadiet. Metoden är unik och forskarna tror att den kan vara lösningen på tulpanproblemet.

I Vetandets värld får du träffa den hoppfulla forskargruppen bakom Marin Paint, på Tjärnö marinbiologiska forskningsstation i Bohuslän. Redaktör för programmet är Malin Avenius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".