Även djur ska kameraövervakas

En ny övervakningskamera ska göra det enklare och billigare för forskare att bättre kunna identifiera och studera utrotsninghotade djur. Engelska forskare har prövat den nya tekniken.

- När vi har ett enkelt och lättanvänt system så kommer vi att kunna studera djur utan att störa dem det minsta, säger Peter Barham, professor i fysik och projetkledare vid Universitet i Bristol.

Den nya övervakningskameran kommer att presenteras på Royal Society Summer Science Exhibition.

Den nya tekniken är både billig och enkel att använda, och kommer att underlätta för forskare att studera djuren utan att behöva ingripa- genom tex märkning - Och på så sätt kommer man också att kunna se djurens naturliga beteende, hävdar Peter Barham.

Övervakningssystemet består av en kamera som skickar information till en dator som registrerar informationen. Den fungerar särskilt bra på djur som bär på tecken som är olika från individ till individ, som bland annat zebror, fjärilar och valar och pingviner. Det menar dom brittiska forskarna som valde att studera dom sydafrikanska pingvinerna, som bara på ett århundrade har minskat från en miljon till 170 000.

De afrikanska pingvinerna har prickar på bröstet som är olika hos varje individ. Och genom att ställa övervakningskameran i deras egen miljö kunde forskarna se deras naturliga beteende och följa förändringarna i deras population.

Varje gång en pingvin går förbi kameran så registrerar kameran prickarna. På så sätt kan man följa varje pingvin.

- Övervakningen är viktig för att hindra arter från att utrotas, säger Peter Barham.

Özgür Karlidag

ozgur.karlidag@sr.se