Biobanken i Umeå vägrar lyda order

Personalen vid biobanken i Umeå anklagar universitetet och landstinget för lagbrott. De hanterar västerbottningarnas blodprover i biobanken på sätt som provgivarna inte gett samtycke till, hävdar biobankens företrädare - och vägrar att lyda order från universitetet och landstinget.
Konflikten kring biobanken har pågått i flera år och många anklagelser haglar i luften. Anmälningar till rättsinstanser har också förekommit. - Det är en rad lagöverträdelser som har gjorts, och det viktigaste är de löftesbrott som har begåtts mot Västerbottens befolkning i samband med kommersialiseringen av biobanken, säger professor Göran Hallmans, biobankens chef. Gunnar Olsson, vid Västerbottens läns landsting, anser att anklagelserna är gripna ur luften: - Provgivarna har dels möjlighet att dra tillbaka sina prover, dels finns det en särskild forskningsetisk kommitté som bedömer om information och det samtycke som ursprungligen har lämnats är tillräckliga, eller om det måste vidtas ytterligare åtgärder innan forskningsprojektet får klartecken. I stormens öga befinner sig företaget Uman Genomics, som genom avtal fått ensamrätten till proverna i biobanken. Också det avtalet motsätter sig biobankens personal.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".