Nytt steg i stamcellsforskningen

För första gången har nu forskare lyckats få embryonala stamceller att producera stora mängder rena hjärtmuskelstamceller. Enligt forskarna är detta ett viktigt steg närmare en ny generation av behandlingsmetoder där målet är att använda mänskliga stamceller för att laga och tillverka mänskliga vävnader och organ.

– Om man tänker sig att använda stamceller som behandling på människor så småningom så måste man kunna ta fram stora mängder celler och man måste kunna få dem så rena som möjligt, säger Karin Forsberg Nilsson, docent vid Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet.

Stamceller svåra att tygla
Stamceller är mycket potenta celler, celler som kan växa och bli till vilka celler som helst. Det är det som är den stora medicinska möjligheten med stamceller, men också det som är ett av problemen med att odla de. De är helt enkelt svåra att tygla.

Särskild gen triggar cellproduktionen
Det som de Washingtonbaserade forskarna nu har lyckats med är att identifiera en gen som triggar embryonala musstamceller att bara bilda hjärtmuskelstamceller. Försöken är än så länge bara utförda på möss, men samma gener kan vara nyckelgener även för mänskliga embryonala stamceller.

– Målet är ju att bota människor, inte möss och därför är det viktigt att kunna överföra det här till mänskliga celler och det kommer att kunna göras, tror Karin Forsberg Nilsson.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se