Laboratorier i minimiljö hett område

Häromdagen slöt företaget Gyros i Uppsala avtal med ett annat svenskt företag, Cellectricon, knutet till Chalmers i Göteborg. Göteborgarna får därmed rätten att använda sig av den speciella tekniken mikrolaboratorier på cd-skivor, som uppsalaföretaget har patent på sedan mitten av 90-talet.
Miniatyriserade laboratorieprocesser verkar alltså vara ett hett utvecklingsområde, åtminstone att döma av det riv som Gyros i Uppsala märkt på en av de tekniker som företaget har patent på, men som inte kommer till användning i dag. Uppsalaföretaget är mest känt för sina mikrolaboratorier på cd-skivor. För några månader sen var det dessutom en amerikansk konkurrent på det här området, mikrofluidikområdet som det ibland kallas, som också slöt avtal. Detta sedan svenskarna blivit varse att en av amerikanarnas produkter med största sannolikhet byggde just på deras patent, vilket det också gjorde. Licenserna ger naturligtvis en del pengar, varje krona kan vara viktig i ett konjunkturläge som det rådande, där de flesta i bioteknikbranschen går och väntar på att hjulen ska börja snurra igen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".