Mannens biologiska klocka tickar också

Sedan tidigare har man vetat att kvinnors ålder påverkar möjligheten till en lyckad graviditet. Nu pekar en fransk studie från ett fertilitetscentrum i Paris på att även mannens ålder spelar in.

Sedan tidigare har man vetat att kvinnors ålder påverkar möjligheten till en lyckad graviditet. Men nu pekar en fransk studie från ett fertilitetscentrum i Paris på att även mannens ålder spelar in.

Det är välkänt att mäns spermieproduktion fortsätter långt fram i livet, men att antalet spermier minskar med åren och kvaliteten på dem som finns blir sämre.

– När det gäller kvinnor tar ju äggen slut, till skillnad från män som fortsätter att producera spermier, säger professor Per-Anders Mårdh, som är överläkare på Kvinnokliniken i Lund.

För första gången finns det nu forskningsresultat som visar ett tydligt samband mellan mannens ålder och lyckade graviditeter.

Franska forskare följde över 12 000 par som genomgått konstgjord befruktning, där mannens spermier inseminerades i livmodern. Resultaten visade att om mannen var över 40 år så minskade chansen för kvinnan att bli gravid och risken för missfall ökade. Bland de par där mannen var över 40 år var det bara 10 % som blev gravida och bland dem blev det missfall i en tredjedel av fallen.

Enligt professor Per-Anders Mårdh finns det bara ett sätt att stanna den biologiska klockan.

– Man får ha alla sina kroppsvätskor frysta och plocka fram sin ungdom ur frysboxen, säger professor Per-Anders Mårdh.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se