Socker och fett får oss att äta mer

Av socker och fett blir man inte mätt. Den söta smaken sätter mättnadskänslan ur spel, visar forskning från Lunds universitet.
Störst risk att det blir för mycket av det goda är det när godiset innehåller både socker och fett, som i till exempel mjölkchoklad. För när vi äter socker blir vi aktiva och hungrigare. Medan fett, som är dubbelt så energitätt som socker, ger helt motsatt effekt. Då blir vi dästa och mätta. Man skulle kunna tro att de här effekterna tar ut varandra, men Lundaforskarna visar att när ämnena blandas så tar sockrets egenskaper över, mättnadskänslan sätts ur spel och vi äter mer än annars. Och det är den söta smaken som ställer till det, så även sockerfria lightprodukter kan få oss att äta okontrollerat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".