Vietnamkrigets hälsoeffekter kartläggs

Under Vietnam-kriget spred USA ut växtbekämpningsmedlet Agent Orange. Fortfarande studeras hälsoeffekterna, och en ny studie kan nu bli avgörande för att koppla medlet till fosterskador.
Miljontals liter av Agent Orange släpptes ut över Vietnam under krigsåren. Målet var att få löven att trilla av träden och tvinga fram de vietnamesiska soldaterna ur skogen. Men medlet visade sig också innehålla stora mängder dioxin - ett mycket starkt miljögift som misstänks ha orsakat svåra hälsoproblem och missbildningar hos hundratusentals amerikanska och vietnamesiska soldater och deras barn. Fast hittills har bevisen varit bristfälliga. I studien, som publiceras i tidskriften Nature, har man analyserat gamla data som har länkats ihop till en karta. Den visar hur höga halter av dioxin som olika platser i Vietnam rimligen bör ha utsatts för. Dessa data kan bli helt avgörande, menar folkhälsoforskaren Annika Johanson vid Karolinska institutet, eftersom uppgifterna nu kan jämföras med utbredningen av de hälsoproblem som dokumenterats hos lokalbefolkningen. - Det här är inga bevis för en koppling till dioxinet, men nu har vi mer än en hörsägen för vad som hände. Det ger bevis för hur mycket det här området och befolkningen tog emot, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".