Göteborgsforskare skrämmer bort havstulpaner

Havstulpaner på fartygsskroven har blivit ett allt större problem. De drar ner farten och orsakar större bränsleförbrukning. Men nu har Göteborgsforskare hittat ett ämne som skrämmer bort de små kräftdjuren.
Ämnet katemin används egentligen som sövningsmedel inom veterinärmedicinen. Men i målarfärg kan det användas för att göra havstulpanslarverna aktiva - så aktiva att de inte får ro att slå sig ner och bygga sitt hårda skal när det finns katemin i närheten. - Vi vill ju inte döda havstulpanerna, bara att de ska sätta sig någon annanstans, säger Lena Mårtensson, doktor i farmakologi. Hon och hennes kollegor vid Göteborgs universitet har, tillsammans med Chalmers, fått 40 miljoner från Mistra, för att utveckla en katemin-färg som går under namnet Marine Paint. Fortfarande måste man förvissa sig om att kateminet inte ställer till med någon skada i ekosystemet. Sedan tar det lång tid att få färgen godkänd av kemikalieinspektionen och motsvarande EU-myndighet innan båtägarna kan få glädje av den, säger Lena Mårtensson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".