Går till botten av världens djupaste sjö

Ryska forskare ska i slutet av juli för första gången gå ner till botten av världens djupaste sjö, Bajkalsjön, för att undersöka vattnet och botten. Forskarna hoppas hitta saker där som ingen annan har sett förut.

En av deltagarna är äventyraren och professorn Artur Chilingarov som lett flera arktiska expeditioner. Han berättar att man blad annat kommer att ta prover i olika vattenlager eftersom det inte bara finns vatten där utan en blandning av olika livsformer.

-Det kommer att finnas djur och mikroskopiska livsformer och vi kommer undersöka dom och det kommer bli första gången i så här djupt sötvatten, fortsätter han.

Siktar på 1400 meters djup
Bajkalsjön är världens äldsta sjö och innehåller ungefär en femtedel av världens sötvatten. Sjön är över 1600 meter djup och enligt de ryska forskarna har än så länge ingen gått ner längre än 300 meter. Själva siktar de på att komma ner till 1400 meters djup. Forskarna är lite osäkra på hur svårt det är att gå ner till botten eftersom utrustning för sådan djupdykning är anpassad för saltvatten och inte sötvatten. Första dykningen ner till botten tror de ska ta fyra timmar. Väl nere ska de ta prover på botten och ser hur den ser ut.

Hoppas hitta metangas
Artur Chilingarov tror också att det finns metangas i fast form på bottnen som liknar is, något som kallas gashydrat.

-Det finns ett annat mysterium i Bajkalsjön, vi tror att det finnas mycket gashydrat där och det kanske finns, jag måste understryka det för det har inte bevisats än, men det kan finns stora energikällor djupt i vattnet, säger han.

Fast metangas innehåller mycket energi, men Chilingarov tror att det kommer dröja innan det kan bli en alternativ energikälla för oss. Försöker man ta upp metangasen så finns också risk att den värms upp, läcker ut och i stället bidrar till växthuseffekten, enligt Chilingarov.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista