Nytt register ska avslöja felmedicinering

Ett nationellt läkemedelsregister planeras i Sverige. Det ska innehålla uppgifter om alla recept som skrivs i landet, och vem de skrivs ut till. Det nya registret kommer att göra det lättare att ta reda på om medicinerna skrivs ut till rätt personer, och om de ger biverkningar.
- Det blir ett stort register, och det är en av de stora fördelarna. För att hitta biverkningar av olika läkemedel behövs det väldigt stora material, säger Mångs Rosén, chef för socialstyrelsens epidemiologiska enhet. De uppgifter som finns tillgängliga för forskning nu är i stort sett bara försäljningsdata. Och de är inte till stor nytta när vare sig man vill veta om medicinerna ger biverkningar eller om medicinerna skrivs ut i rätt fall: - Den totala mängden läkemedel som skrivs ut kanske är rimlig, men är det rätt patienter som får läkemedlen? Det vet vi inte idag, säger professor Björn Beermann på läkemedelsverket. Förslaget om ett nationellt läkemedelsregister ska vara färdigt i maj, men registret kan tas i bruk tidigast nästa år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".