Stadsplanerare bör ta mer hänsyn till humlor

Humlor fyller en viktig funktion som pollinerare av olika växter, men trots det har man inte vetat så mycket om hur de påverkas av stadsmiljö och vad som krävs för att hålla dem kvar där. En ny avhandling från SLU har tittat närmare på just det.

- För gemene man så är de ju intressant för dem som vill ha frukt på sina äppelträd och sina bärbuskar, säger Karin Ahrné, som just doktorerat i ekologi vid SLU.

Hon har undersökt hur humlor påverkas av stadens utbredning och hur grönområdena bäst kan utformas för att behålla så många arter som möjligt. Studien gjordes i parker, koloniträdgårdar och kyrkogårdar i Stockholm och en sak som hon upptäckte var att det fanns färre humlor i grönområden som var omringade av bebyggelse.

- Det kan bero på att humlorna helt enkelt inte hittar dit, de flyger inte hur långt som helst, säger Karin Ahrné.

Hennes slutsats är att grönområdena inte får ligga för långt ifrån varandra. För att få humlorna att trivas behöver man också tänka på att ordna en gynnsam miljö för dem att bo i.

- De flesta humlor bor i gamla musbon och lite högre vegetation så då är det ju bra om gräset inte är helt kortklippt, säger Karin Ahrné.

Det är också viktigt att det finns blommande växter, gärna krydd- och ärtväxter.

Enligt Karin Ahrné behöver man i fortsättningen tänka mer på villkoren för exempelvis humlor när man stadsplanerar.

- Om man vill ha en ekologisk mångfald i staden så måste man ju planera för den, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista