Avancerad teknik ska rädda kulturarv

Avancerad och dyr teknik ska hjälpa till att rädda det europeiska kulturarvet från att förstöras av luftföroreningar.

Det europeiska kulturarvet av gamla byggnader, konstverk och fartyg som till exempel regalskeppet Vasa lockar miljontals turister varje år. Samtidig förstörs skatterna i allt snabbare takt på grund av luftföroreningar och annan miljöförstöring. Men nu tar forskarna hjälp av avancerad, riktigt dyr teknik som synkrotroner, en slags partikelacceleratorer.

Svavelsyra bryter ner skeppet
År 1511 sjösattes Mary Rose , Kung Henry den åttondes flaggskepp. Men redan 1545 sjönk hon vid en incident med den franska flottan. Nu är hon bärgad, men har samma problem som regalskeppet Vasa, svavelsyra har bildats och hotar att bryta ner skrovet. Med hjälp av den mest avancerade synkrotrontekniken, har problemet analyserats av brittiska forskare, som nu arbetar för att rädda Mary Rose och professor Mark Dowsett vid Warwick universitetet är säker på att det är en möjlighet också för Vasa.

Värt att använda dyr teknik
Varje år bidrar turisterna som besöker kulturarven med 500 miljarder euro till den europeiska kassan, vilket är mer än både bilindustrin och halvledarindustrin och därför tycker Mark Dowsett att det är värt att använda också de dyraste teknikerna för att rädda kulturarvet.

EU inleder ett europeiskt forskningsprogram som syftar till att koordinera forskningen om hur man ska rädda kulturskatterna och också öka samarbetet mellan konservatorer och forskare.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista