Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fågelvirus i Holland människoanpassas

I Holland har man slaktat 14 miljoner smittade kycklingar och kalkoner. Men det fruktade fågelviruset verkar inte ha stoppats. Nu har holländska grisar utvecklat antikroppar mot viruset. Ett tecken på att fågelviruset håller på att däggdjurs- och människoanpassas.
Fågelinfluensan i Holland, som nu också spritts till Belgien har pågått tämligen oförmärkt i skuggan av SARS. Fram tills nyligen har man trott att hönspesten bara kunde ge en otrevlig men ofarlig ögoninflammation som kunde smitta från djur till människa och sen vidare mellan människor. Det som nu är illavarslande är att man i Holland sett att grisar har utvecklat antikroppar mot fågelviruset. De är inte sjuka och bär heller inga levande virus. Men grisarna har, eftersom de utvecklat antikroppar, haft den inledande kontakt som krävs för att fågelviruset ska däggdjur- och människoanpassas. Det var på det här sättet som de stora influensaepidemierna asiaten och hongkonginfluensan spreds till däggdjur och människor, men det finns en skillnad. - Då var det sjöfåglar som spred viruset. Det här skulle vara första gången som fjäderfä, alltså höns och kalkoner, sprider ett virus till grisar, säger statsepizootiolog Anders Engwall vid Statens veterinärmedicinska anstalt. I Holland har man slaktat 14 miljoner kycklingar och kalkoner, och nu har infektionen möjligen också krävt sitt första mänskliga dödsfall. En veterinär som arbetade med infekterade besättningar, utvecklade influensasymptom som ledde till döden den 17 april. Allt tyder på att veterinären blev sjuk av fågelviruset. - Vi får nu avvakta och se om det bara var ett tragiskt engångsfall eller om det kommer dyka upp fler sådana lunginflammationer, säger Anders Engwall.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".