Lovande behandling för prostatacancer

En ny brittisk läkemedelsstudie visar goda resultat på den mest aggressiva, dödligaste formen av prostatacancer. Studien är visserligen liten men enligt Ola Bratt som är överläkare på Urologen vid Universitetssjukhuset i Lund är det första genombrottet på mycket länge inom prostataforskningen.

– Det är det första genombrottet på 60 år när det gäller hormonbehandling av prostatacancer, sen det upptäcktes på 1940-talet, att hormonbehandling kan få cancern att gå tillbaka. Men sen dess har det egentligen inte varit några stora framsteg på det området, säger han.

Det nya läkemedlet mot prostatacancer ger hopp för de 9000 svenskar som enligt nationella prostatacancerregistret varje år får diagnosen prostatacancer.En sjukdom som är den vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken bland män i Sverige.
– 2500 svenska män dör en ofta plågsam död varje år i spridd prostatacancer men det här skulle kunna bromsa sjukdomen under en lång tid hos ett stort antal patienter, säger Ola Bratt.

Det nya testade läkemedlet heter Abiraterone och har testats på 21 patienter med prostatacancer i Storbritannien. Och bland patienterna har överlevnaden ökat från 18 månader till flera år, men som vanligt i forskningssammanhang tar det tid innan läkemedlet finns på apoteket.
– Man måste pröva på betydligt fler patientet för att utvärdera effekt och säkerhet, biverkningar, så det tar minst ett par år till innan det kan komma ut på markanden, säger Ola Bratt.

Lars Broström
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista