Segregeringen ökar

Segregeringen ökar i svenska storstäder. Det visar den första omfattande kartläggningen över förändringar i våra tre största städers sociala geografi.

Forskare vid universiteten i Lund och Umeå har genomfört en studie där de studerat inkomst och omflyttning ner på individnivå under åren 1986 - 2001 i Stockholm, Göteborg och Malmö. De har använt sig av forskningsdatabasen Astrid, som bygger på registerdata från Statistiska Centralbyrån.

Resultatet av studien är att Sveriges sociala klasser bor alltmer uppdelade efter inkomst. Men forskarna kan också konstatera en förändring inom dom olika sociala klasserna: bland höginkomsttagare sker till exempel en uppdelning där redan välbärgade områden tas över av ännu rikare personer. Motsatt utveckling sker i låginkomstområden där fattiga områden blir fattigare genom att de som flyttar in har det sämre ekonomiskt ställt än de som flyttar ut.

Forskarna tycker själva att det finns en koppling mellan segregeringen och de förändringar som gjorts i svensk bostadspolitik sedan 90-talet. Det säger Karin Johnson, doktorand vid institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi vid Lunds universitet:
– Från att ha varit en väldigt subventionerad sektor har bostadssektorn blivit en inkomstkälla för staten.

Klas Lignell
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista