Svenskt expertbråk om dopningstest

Två veckor innan OS i peking har det blossat upp ett bråk om dopningstestet för bloddopningsmedlet EPO.

Metoden är inte tillräckligt känslig och positiva fall slinker igenom enligt kritikerna, bland dem svenske dopningsexperten Bengt Saltin, fysiologiprofessor vid Rigshospitalet i Köpenhamn.

– Struntprat, säger Arne Ljungqvist ledamot i WADA.

Enligt Bengt Saltin, som är fysiologiprofessor vid Rigshospitalet i Köpenhamn, är inte EPO-testet tillräckligt känsligt och upptäcker inte de fall, där idrottsmännen lärt sig dosera EPO i låga doser.

Metoden bygger på att man testar nedbrytningsprodukter av hormonet erytropoetin i urinen.

För naturligt hormon få man ett särskilt mönster av nedbrytningsprodukter och för konstgjort EPO tillfört utifrån får man mönster som som går att skilja det naturliga kroppsegna. Men Bengt Saltin och andra kritiker hävdar att att dopningslabben inte har uppdaterat de mallar på EPO:s nedbrytningsmönster med de EPO-produkter som man idag kan få tag på, och att man därför kan slinka igenom testet.

– Ja så är fallet idag, säger bengt Saltin.

Men professor Arne Ljungqvist, ledamot i både antidopningsbyrån WADA och Internationella olympiska kommittén, håller inte med. Struntprat, säger han om att det facit man jämför med i testerna skulle vara dåligt uppdaterat.

– Jag vet inte vad de pratar om. Tyvärr på det sättet att det även gäller Bengt Saltin, säger Arne Ljungqvist.

Enligt Arne Ljungqvist uppdateras metoden ständigt och den är visst känslig. Men han betonar också hur viktigt det är att ha en jämförelsemall som helt utelsuter att också oskyldiga åker fast på sitt naturliga erytropoetin.

– Hellre då att vi missar enstaka individer än att vi sätter dit oskyldiga, säger Arne Ljungqvist.

Då tycker han att det finns större frågor att oroa sig för, till exempel den sorts doping som det inte alls finns några godkända vedertagna testmetoder för ännu.

– Det jag är rädd för är att gendopning i allra värsta fall redan finns bland de aktiva, säger Arne Ljungkvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista