Alzheimerforskare kastas mellan hopp och förtvivlan

Världens största alzheimerkonferens invigs på lördag den 26:e juli i Chicagoi USA. Konferensen leds av svenska forskare och innehåller bland annat en mycket bra och en mycket dålig nyhet inom alzheimerforskningen. Den dåliga nyheten visar att forskningens fokus kan ha varit fel i 10 år. Den goda visar de bästa läkemedelstesterna hittils.

Positivt och negativt när världens samlade alzheimerforskare samlas i USA för konferens. 

I många år har alzheimerforskningen riktat in sig på de så kallade placken, en slags föroreningen i hjärnan på alzheimerpatienter. Forskarna har länge trott att om man bara får bort de här placken så blir allt bra, men nu vidar en studie som presenterats i den inflytelserika tidskriften the lancet raka motsatsen: att trots att man fått bort placken så blev patienterna inte bättre.

– Det här betyder att senaste 10-15 års fokus på amyloidhypotesen kan ha varit felriktat. Vi får fundera lite mer och det kan vara så att placken som är endprodukt i bildandet inte är skadliga egentligen utan när man löser upp dem får vi mer skadliga proteiner med mer skadliga effekter, säger Bengt Winblad, som är professor vid universitetssjukhuset i Huddinge.

Det här är alltså en av de saker som nu kommer att diskuteras livligt bland de 6 000 forskare som deltar i alzheimerkonferensen med början på lördag 26/7-08. Men i samma nummer av the Lancet presenterades försök med en gammal rysk hösnuvemedicin som överaskande visat sig fungera jättebra mot alzheimers sjukdom.

– Det är de mest positiva resultaten hittils när det gäller läkemedelstest på alzheimerpatienter, säger Bengt Winblad.

Än så länge är försöken med den ryska allergimedicinen bara gjorda i mindre skala och mer uttökad forskning ska bland annat göras på universitetssjukhuset i Huddinge.

Reporter

Marcus Hansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista