Överviktiga kvinnor diskrimineras mer än män

Överviktiga personer blir diskriminerade på arbetsmarknaden och framförallt är det överviktiga kvinnor som tjänar mindre och löper högre risk att bli arbetslösa, det visar en ny finsk studie.

Slutsatsen av studien är att överviktiga kvinnor i genomsnitt tjänar omkring 2000 kronor mindre i månaden än normalviktiga. De löper också dubbelt så stor risk att bli arbetslösa.

Även överviktiga män tjänade mindre, men skillnaden var inte alls lika stor - vad gäller arbetslöshet verkar vikt inte ha någon betydelse alls för män.

- Orsaken till att överviktiga kvinnor drabbas mer av diskriminering är troligen att kvinnor generellt sett värderas mer efter sitt utseende än män, säger Pekka Räsänen.

Han säger också att det faktum att fler kvinnor arbetar inom servicesektorn - där utseendet ofta värderas högre kan ha haft betydelse för resultatet.

- Överviktiga personer tenderar också att ha sämre självförtroende vilket kan göra att de kräver mindre löneökningar eller undviker att söka vissa jobb, säger Pekka Räsänen.

Resultatet av studien är i linje med tidigare undersökningar från USA och Pekka Räsänen tror att situationen är liknande i Sverige även om skillnaderna kanske inte är exakt lika stora.

 

Helena Sannemalm

helena.sannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista