Provrörsbefruktning används för könsval

Provrörsbefruktningar som utnyttjas för att välja kön på barnet har blivit allt vanligare i länder där det är olagligt med abort på grund av fostrets kön.

Med så kallad preimplantatorisk genetisk diagnostik - eller PGD - letar man vanligen efter ärftliga sjukdomar på embryot innan det sätts in i livmodern

- I Indien blir den här tekniken allt populärare för att välja kön på barnet, säger dr Jyotsna Gupta från universitetet i Leiden, Nederländerna.

Den nya tekniken PGD ( preimplantatorisk genetisk diagnostik) som innebär att man kan diagnosticera ärftlig sjukdom redan på embryot vid en provrörsbefruktning har på flera håll i världen börjat användas också till att välja kön på ett kommande barn.

Att man i vissa kulturer väljer bort flickfoster är väl känt - t ex genom att abortera sedan ultraljudsundersökningen avslöjat könet på det väntade barnet. Det förekommer också att man på olika sätt gör sig av med nyfödda flickor.

Men nu används PGD- tekniken också för att välja ett embryo med ”rätt” kön, redan innan man planterar in det i livmodern vid en provrörsbefruktning. Och förespråkarna menar att det är ett mer humant sätt än t ex abort.

- Det görs numera ofta på privatkliniker och har lett till en mycket sned könsfördelning i Indien. I vissa områden går det 700 flickor på 1000 pojkar och det trots att det är förbjudet att välja kön på barnen i Indien, säger dr Jyotsna Gupta.

I Israel kan man däremot ansöka om att få PGD - men bara för familjer med mer än fyra barn av samma kön och det är bara ett fåtal familjer som använt tekniken.

Men i Indien och även Kina är det här en växande företeelse och främst bland välutbildade t ex i de rikare områdena av Delhi, enligt dr Gupta.

Anna Larsson

anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista