Stordriften sprider den holländska hönspesten

Än syns inget slut på den pågående fågelinfluensan i Nederländerna. Hittills har man tvingats slakta 18 miljoner kycklingar och kalkoner. Förklaringen är stora och täta djurbesättningar.
Nederländerna har en intensiv produktion och mycket tätt mellan djurbesättningarna. Det gör att smittämnen sprids lätt, säger statsepizootiologen Anders Engwall vid Statens veterinärmedicinska anstalt. - Det är inte bra med stora och täta besättningar. Visserligen finns det fördelar med en intensiv produktion med korta avstånd, men det finns en uppenbar risk att man får en snabb spridning. Är det värt risken? - Det är en svår fråga. Den kompliceras ytterligare av att vi får ett ökat antal människor som är känsligare för smittorna. Med ökad handel och samfärdsel sprids också smittämnen lättare, säger Anders Engwall. Fågelinfluensan i Nederländerna står också för stora kostnader. Myndigheterna räknar med flera hundra miljoner euro, kostnader som drabbar alla skattebetalare inom EU. Hönspesten har spridits vidare till Belgien, och en veterinär har dött i smittan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".