Dvärgbandmasken kommer allt närmare

Parasiten dvärgbandmask som kan ge leverskador har spritt sig norrut i Europa och kommer allt närmare Sverige. Den sprids med rävar och hundar och antalet människor som smittas av parasiten ökar.

Hittills har Sverige klarat sig utan smittan, men hundsmuggling och hundar som följer med på resor gör att risken är stor att vi får hit parasiten.

- Störst risk är det med de hundarna som rört sig i områden där den här smittan finns, säger Dan Christensson som är veterinär och laborator på SVA

Farligt för människor
Smugglade hundar och andra hundar som kommer in i Sverige utan att bli avmaskade på rätt sätt är de som skulle kunna föra in rävens dvärgbandmask i Sverige. Parasiten lever nämligen i tarmarna på framför allt räv eller hund. De blir inte sjuka, men parasiten sprids med deras avföring, och kan via till exempel bär i skogen också spridas till människor.

-Det är då den är allvarlig, för när man upptäcker sjukdomen är större delen av människans lever förstörd, säger Dan Christensson, veterinär på Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

Hundsmugglingen ökar
På SVA undersöker de mellan 300- 400 svenska rävar om året och hittills har inte smittan upptäckts, trots att fler reser med sina hundar över gränserna och trots att smuggling av hundar ökar. Redan i år har jordbruksverket fått in över 150 anmälninar med misstänkt hundsmuggling, vilket är lika många som under hela 2006.

Om smittan skulle komma till Sverige så skulle det bli farligt att äta bär som plockas i skog och mark. Man skulle då vara tvungen att skölja bären ordentligt innan man äter dem, enligt Dan Christensson.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista